Bästa deckardebutanterna 2018

Eftersom Svenska Deckarakademin i år har en debutdeckare bland de fem böcker som är nominerade till priset för årets bästa svenska deckare 2018, innebär det att det antingen inte blir något debutantpris i år, eller att det blir ett debutantpris till Stina Jackson för Silvervägen – om hon inte får det stora priset.

20181120_123135

Att en debutant nominerats till det stora priset är ovanligt, och det säger något om kvaliteten på årets debutanter. Förutom Jackson är några av mina personliga favoriter bland årets debutdeckare Philip Birks Kyldygnet, Louise Boije af Gennäs Blodlokan, Anki Edvinssons Lust att döda och Johan Ripås Skuggmakten.

Philip Birk: Kyldygnet

Philip Birk är årets yngsta debutant och kanske också årets mest originella. Kyldygnet är en ”kulturell” actionthriller (tänk Dan Browns Da Vinci-koden) med heist-inslag (tänk Ocean’s Eleven-filmerna), som kretsar kring en konststöld och huvudsakligen utspelar sig i Köpenhamn och Lund, men också innehåller utflykter till Grekland och Portugal. I centrum för berättelsen står konsttjuven Tom Grip som efter en misslyckad kupp gått under jorden, men när en av Danmarks mest kända målningar stjäls i Köpenhamn blir han ombedd av målningens ägare att nysta i det hela. Och snart börjar ledtrådarna peka mot Toms bäste vän under studentåren i Lund, Jonathan Frost, en man som varit död i fyra år.

Det är spännande och välskrivet, och Tom som jag-berättare fungerar väl. Växlingarna mellan det actionfyllda nuet och Toms och Jonathans studietid i Lund och deras gemensamma förflutna ger därtill både djup och dynamik åt berättelsen. Dessutom har vi inte haft många av den här typen av ”kulturella” actionthrillers i Sverige i modern tid, så är ett välkommet tillskott på den svenska deckarscenen.

20181120_123745.jpg

Louise Boije af Gennäs: Blodlokan

Om Birk var yngst i sammanhanget, är Louise Boije af Gennäs den mest erfarna deckardebutanten i år med ett stort antal vanliga romaner bakom sig. Blodlokan är dock hennes premiär i deckargenren, och boken är en originell kombination av psykologisk- och politisk thriller. Huvudpersonen Sara råkar ut för ett överfall och hennes pappa dör i en mystisk brand. Livet tar tvärstopp. Hon lämnar uppväxtens Örebro och flyttar till Stockholm. En dag träffar hon en vacker kvinna, och plötsligt jobbar Sara på en fin PR-firma och har en bästa vän hon delar lägenhet med på Östermalm. Samtidigt börjar allt konstigare saker inträffa. Håller Sara på att bli galen eller är det någon som är ute efter henne? På besök i föräldrahemmet hittar Sara pappans mappar med tidningsurklipp om olika politiska skandaler som mörklagts i Sverige sedan 1950-talet. Allt från Kejneaffären till Transportstyrelsens senaste blundrar. Sara blir nyfiken, och som läsare får vi ta del av de autentiska tidningsartiklarna allteftersom hon läser dem.

Kontrasten mellan det närgångna porträttet av Sara och de journalistiska texterna fungerar utmärkt, även om det journalistiska ibland drar ner tempot i läsningen. Boije af Gennäs har skapat en spännande konspirationsthriller, där man genom det personliga samtidigt anar att något mörkt ruvar i maktens korridorer.

20181120_123350

Anki Edvinsson: Lust att döda

TV4-profilen Anki Edvinsson låter händelserna i sin debutdeckare utspela sig i Umeå, där någon skjuter vilt omkring sig på en populär restaurang. Poliserna Per Bergh och Charlotte von Klint utreder det hela, kan det vara ett terroristdåd eller handlar det om av ensam galning? Parallellt följer vi några gymnasieungdomar, och det är snart uppenbart att det kommer att sluta riktigt illa även för dem.

Edvinsson skriver rappt och lättläst och det här en polisroman med mycket action och starka thrillerelement. Bilden av ungdomarna skapar både igenkänning och obehag med den enorma distansen till vuxenvärlden, sexfixeringen och sociala mediers stora betydelse. Huvudpersonerna Per och Charlotte är också ett kul tillskott i den svenska polisfloran. Hans diabetes ställer ofta till det i handlingens actionfyllda delar och hennes överklassbakgrund gör att hon mobbas av kollegorna. Vissa delar av handlingen är lite förutsägbara och på sikt fördjupas säkert karaktärsskildringen, men redan nu har Edvinsson åstadkommit en högst läsvärd debut.

20181120_123522

Stina Jackson: Silvervägen

Silvervägen är en mycket välskriven psykologisk thriller och Stina Jackson en ovanligt mogen debutant. Boken utspelas i och kring Glimmerträsk i Norrlands inland, där en man, Lelle, i flera år söker efter sin försvunna dotter, medan en annan ung flicka, Meja, som flyttar dit, söker efter ett nytt liv.

Jackson är väldigt skicklig på att skildra de norrländska avfolkningsmiljöerna och på att skapa förtätade stämningar – och det gör att det är en njutning att läsa Silvervägen. Dessutom är porträttet av Lelle, som i sin bil ständigt färdas längs den så kallade Silvervägen, där dottern försvunnit, och genomsöker varje avtagsväg och varje ödehus i närheten, väldigt originellt. Han är helt enkelt en väldigt ovanlig och fascinerande deckarhuvudperson. Och när ytterligare en flicka försvinner skruvas allt upp ytterligare ett snäpp.

20181120_123441

Johan Ripås: Skuggmakten

Johan Ripås debutdeckare hör hemma i den politiska thrillergenren och utspelar sig till största delen i Afrika. Journalisten John Österby får ett USB-minne av en döende kvinna i Stockholm och hon uppmanar honom att resa till Kenya och finna en Stella Mwangi. Samtidigt i Mombasa flyr en kvinna från polisen efter att ha vaknat upp med en död man på ett hotellrum. Och snart befinner de sig båda på flykt genom ett antal afrikanska länder.

Detta är en actionfylld bok vars styrkor ligger i miljö- och karaktärsskildringen. Som SVT:s Afrikakorrespondent är Ripås väl bekant med så väl de afrikanska miljöerna som den politiska situationen där, vilket det bidrar till att skapa djup och trovärdighet i den fartfyllda berättelsen, trots studstals osannolika händelser. Korruption och konspirationer bidrar till att skapa en spännande intrig, och Skuggmakten är ett ovanligt bra exempel på den internationella, politiska thrillern som börjat bli allt populärare bland svenska deckarförfattare de senaste åren.

20181120_123204

Dessa fem är som sagt mina personliga favoriter bland årets deckardebutanter, de jag tycker är bäst. Några bra deckare ur årets skörd som en del av er kanske saknar på ovanstående lista är Maria Adolfssons Felsteg och Mattias Edvardssons En helt vanlig familj. Så vitt jag kan bedöma måste dock Adolfssons debutroman …alla för en (2007) räknas till genren även om den inte lanserades som en kriminalroman, och Edvardssons förra bok, En nästan sann historia (2016), hör definitivt till genren. Både Felsteg och En helt vanlig historia är dock utmärkta deckare som liksom de ovanstående fem debutanterna rekommenderas varmt.

Stina Jacksons Silvervägen är som sagt en av de fem böcker som nominerats till Svenska deckarakademins pris för bästa svenska deckare 2018. Vem som får priset avslöjas när akademin gör ett offentligt framträdande på stadsbiblioteket i Eskilstuna söndagen den 25 november 14.00. Välkomna att vara med då!

KERSTIN BERGMAN, CrimeGarden

20181120_123135

Annonser