Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall

Den här veckan hålls Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, en av årets höjdpunkter för deckarälskare! Då samlas en mängd svenska och internationella deckarförfattare och läsare för att prata om deckare och lyssna på och delta i en massa spännande programpunkter. Efter deckarfestivalen Crimetime Gotlands nedläggning efter bara tre år och dess hopslagning med bokmässan i Göteborg, kan nog festivalen i Sundsvall dessutom titulera sig Sveriges största deckarfestival. Hopslagningen gagnade definitivt bokmässans deckarinslag, men knappast deckarfestivalsverige. På Gotland startade man i år en ny festival, dock i betydligt mindre skala, men även där kommer man att satsa mer och utöka framöver så håll ögonen öppna, det kommer att hända spännande saker i Visby i augusti nästa år.

deckarfest_logo_liggande-900

Men nu är det Sundsvall som gäller, i tre dagar, onsdag till fredag 7-9 november. På dagtid hålls lite längre seminariesamtal om olika teman med olika författarkonstellationer, och på kvällarna blir det stor galaföreställningar med ett stort antal författarmöten på scen, och där besökarna i pausen får chans att mingla och prata med författarna.

Jag har varit med som festivalens huvudmoderator i ganska många år nu, ett hedersuppdrag som innebär att jag tillsammans med Tomas Melander, ordförande i föreningen sim driver festivalen, håller i alla de olika programpunkterna och samtalar med författarna på scen. Ett otroligt roligt och givande jobb!

Nu är det kanske lite sent påtänkt om ni inte är extremt spontana och flexibla, eller bor i Sundsvalls närområde, men jag kan verkligen rekommendera ett besök på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall! Så ha det i åtanke inför nästa år. Festivalen brukar alltid hållas veckan efter läs-/höstlovsveckan. Festivalbiljetterna är dessutomföredömligt billiga och det finns festivalrabatt på rummen på festivalhotellet Quality Hotel, där ni kan bo tillsammans med alla författarna och där alla festivalens aktiviteter äger rum. Här nedan hittar ni mina programpunkter, och hela programmet finner ni på festivalens hemsida här.

Onsdag 7 november

14.15-15 Norrlandsfönstret – jag samtalar med deckarförfattarna Monica Grönlund, Olle Håkansson, Jonas Kihlman, Annika Sjögren och Björn Persson om det specifika med att skriva deckare om norra Sverige eller med huvudpersoner som kommer norrifrån.

18.30-21.30 Författarkväll – tillsammans med festivalens andre moderator Tomas Melander samtalar jag med deckarförfattarna Ragnar Jonasson, Pascal Engman, Hanna Lindberg, Alexander Cavalieratos, Kati Heikkapelto, Lars Wilderäng, Geir Tangen, Anna Karolina och Kristina Appelqvist. Dessutom blir det tillfälle att köpa böcker, få dem signerade och mingla med författarna.

Torsdag 7 november

13.00-13.45 Nordic Crime: Möt fyra nordiska gäster – jag samtalar (på engelska) med deckarförfattarna Kati Heikkapelto, Ragnar Jonasson, Ane Riel och Geir Tangen om det nordiska deckarundret och att vara nordisk deckarförfattare idag, och om likheter och skillnader mellan deckare från de olika nordiska länderna.

15.15-16.00 Par i brott: Om att skriva tillsammans – jag samtalar med författarna Åsa Anderberg Strollo, Anna Karolina och Camilla Grebe om att skriva i par kontra att skriva på egen hand.

16.00 Svenska Deckarakademin nominerar! – Jag presenterar de böcker som Svenska Deckarakademin har nominerat till Bästa svenska deckare 2018 och Bästa till svenska översatta deckare 2018, det vill säga, jag ger er årets bästa boktips!

18.30-21.30 Författarkväll – tillsammans med festivalens andre moderator Tomas Melander samtalar jag med deckarförfattarna Johan Theorin, Helene Tursten, Åsa Anderberg Strollo. Pernilla Ericson, Camilla Sten, Sara Larsson, Inger Frimansson, Sharon Bolton, Camilla Grebe och Ane Riel. Dessutom blir det tillfälle att köpa böcker, få dem signerade och mingla med författarna.

Fredag 9 november

10.00-10.45 Drottningmöte 2: Sharon Bolton och Camilla Grebe – jag samtalar med de två deckarförfattarna om deras författarskap och erfarenheter som lett fram till den position de har idag.

11.15-12.00 Våld mot kvinnor i verklighet och fiktion, på nätet och IRL – jag samtalar med deckarförfattarna Pernilla Ericson och Sara Larsson om våldet mot kvinnor i olika sammanhang och inte minst om hur ämnet hanteras i dagens deckare.

KERSTIN BERGMAN, CrimeGarden

 

Annonser

En reaktion på ”Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall

  1. Ping: Gästbloggar om Svenska Deckarfestivalen – CrimeGarden

Kommentarer inaktiverade.