Skandinaviska deckarfestivaler

Något av det roligaste med mitt jobb är att komma ut och få prata med deckarförfattare och deckarläsare, och ett av de bästa sammanhangen för det är deckarfestivalerna. Förra veckan tillbringade jag med att jobba som moderator på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall – vilket för mig tillhör en av årets höjdpunkter!

23319217_1397517617014106_4631681954874363351_n

Författare och moderatorer redo inför todsdagens helkvällsprogram på Svenska Deckarfestivale i Sundsvall 2017. Foto: Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall

Deckarfestivaler är ett relativt nytt fenomen i Sverige. Festivalen i Sundsvall som är Sveriges äldsta firade femårsjubileum i år, medan den andra svenska deckarfestivalen, Crimetime Gotland som hålls i Visby, genomfördes för tredje gången i somras. I Danmark var man dock tidigare ute med att ordna deckarfestivaler.
logo 3 krimimessen horsens stor hvid baggrund

Den både första och största nordiska deckarfestivalen är den danska Krimimessen som hålls i Horsens varje år och har funnits sedan 2001. Där är det stadens lokala bibliotek som står som arrangör för det hela. Under en helg samlas författare, föreläsare, förlag och deckarläsare i det gamla nedlagda fängelset i Horsens väldigt speciella lokaler. Evenemanget påminner om bokmässan i Göteborg, men är lite mindre (ca 7000 besökare) och handlar bara om deckare. Förlagsmontrar där man säljer deckare blandas med scener där deckarförfattare intervjuas om sitt skrivande och sina nya böcker, i andra lokaler hålls panelsamtal och föreläsningar om olika deckarrelaterade ämnen.

Till Horsens kommer totalt ett drygt hundratal deckarförfattare, naturligtvis alla de danska deckarförfattarna med Jussi Adler Olsen i spetsen, och som svensk är det roligt att kunna upptäcka nya författare som ännu inte översatts till svenska (men som ofta kan finnas på exempelvis engelska eller tyska om man tycker det går trögt att läsa danska). Från Sverige brukar man bjuda in 10-15 författare, från Norge en handfull och som grädden på moset kommer alltid några internationella stjärnor. Att besöka Krimimessen kostar bara 250 DKK för båda dagarna (eller DKK 175 för lördag & DKK 125 för söndag), och då ingår alla programpunkter. Själv har jag jobbat som moderator och föreläsare på Krimimessen i flera år nu, och det är en väldigt trevlig mässa med ett stort och fint program som jag verkligen kan rekommendera – åtminstone till den som tycker det går fint att förstå danska då de flesta programpunkter naturligtvis hålls på danska.

KrimFestivalen_sort_

I Norge är det Krimfestivalen som hålls i Oslo tidigt på våren varje år som gäller, och precis som i Sundsvall firade man i år femårsjubileum. Festivalen organiseras av det stora bokförlaget Capellen Damm, i samarbete med mindre förlag och organisationer, exempel den norska deckarakademin som heter Rivertonklubben, och det hela hålls under tre dagar (torsdag–lördag) i och i anslutning till förlagets lokaler i centrala Oslo. Till festivalen kommer ett sextiotal författare, vara ett tiotal brukar vara svenska, ett tiotal från andra länder och resten från Norge. På programmet står olika former av scenframträdanden, det är en relativt liten och intim festival och som en bonus i dyra Norge så är alla festivalens arrangemang gratis för besökarna. Jag har fortfarande inte haft nöjet att besöka Krimfestivalen i Oslo, men har hört mycket bra om den från så väl författare och andra medverkande som från besökare, så jag hoppas få komma dit och jobba framöver.

crimetimegotland

Den största svenska deckarfestivalen är den relativt nystartade Crimetime Gotland, som hålls i Visby torsdag–lördag i början av augusti. Detta är liksom den norska festivalen ett förlagsdrivet arrangemang, och som huvudarrangör står Bonnierägda Books & Dreams. Festivalen hålls i centrala Visby, i väldigt fina lokaler som finns utspridda i olika hotell, konferenscenter och på Almedalsbiblioteket. Det gör att man är lite väderberoende för transporterna mellan de olika evenemangspunkterna, samtidig som det är svårt att tänka sig en finare miljö att mingla runt i när solen skiner. På programmet som inkluderar ett femtiotal deckarförfattare, varav en handfull internationella stjärnor, står författarsamtal där författare presenterar sin senaste bok, panelsamtal om olika deckarrelaterade ämnen, enstaka föreläsningar, deckarvandringar, skrivarskola, bussturer där Gotlandsförfattarna guider till sina mordmiljöer, och även ”matevenemang” där man som besökare äter middag eller dricker Afternoon Tea alltmedan några författare gör det samma och samtalar fritt på scen. Ett relativt stort och varierat program således.

Crimetime Gotland är ett relativt dyrt evenemang. Dels kostar det naturligtvis skjortan att resa till och bo och äta i Visby mitt i sommaren. Dels är festivalpassen ganska dyra, i år gick ett tredagarspass på 795 kr och ett endagspass 350. Men då ingår bara de rena scenframträdandena, alla guidade turer, matevenemang, skrivarskolan, och liknande tillkommer – vilket gör att det hela får en ganska saftig prislapp om man vill utnyttja sin Gotlandsvistelse till max. Jag var och jobbade på Crimetime Gotland för första gången i somras, och imponerades av så väl programvariation som Visbymiljöer. Så för den som har råd kan jag verkligen rekommendera festivalen. Nu är det tyvärr oklart om den kommer att genomföras fler gånger – lokala sponsoravtal har gått ut, festivalchefen har fått nytt jobb, och än så länge har man helt enkelt inte bestämt sig för om det blir någon fortsättning nästa sommar. Men vi får hålla tummarna och hålla utkik efter besked, som rimligtvis borde komma snart.

SDF_Logo_5y_500px

Och så då till sist, Sveriges första deckarfestival, Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall som gick av stapeln för femte gången förra veckan. Detta är en festival som kan beskrivas som mysig och intim, och som pågår under tre dagar, onsdag–fredag, men även spiller över med enstaka evenemang under övriga dagar under veckan. Sundsvall i november är för det mesta en ganska mörk och kall historia, men på deckarfestivalen behöver man egentligen inte alls gå ut. Alla programpunkter hålls på ett centralt beläget hotell, där man även kan äta och bo med festivalrabatt. Ska vi ta det där med kostnader direkt, kan man också konstatera att detta är en relativt billig festival. Hotellpriser i Sundsvall är låga och ett festivalpass kostar 295 kr, endagsbiljetter kan även köpas för 195 kr.

dsc2058_20171109_11

Scensamtal med Jonas Moström på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2017. Foto: Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall

Deckarfestivalen i Sundsvall anordnas av en ideell förening av deckarentusiaster som på olika sätt är verksamma inom stadens kulturliv, och det hela finansieras förutom genom biljettförsäljning också av lokala sponsorer. Festivalen erbjuder ett tjugotal författare, varav vanligtvis en knapp handfull är internationella stjärnor – i år fick vi exempelvis träffa Belinda Bauer, Ray Celestin och Lone Thiels. Jag har svårt att uppskatta det totala antalet besökare, då många också verkar utnyttja endagsbiljetterna, men en fullsatt kväll innebär uppåt 300 personer, och totalt skulle jag gissa att kanske ett tusental besökare tar del av någon av festivalens aktiviteter varje år. På programmet står seminariesamtal med olika teman – oftast med ett par författare inblandade i varje – under dagtid, och så helkvällsprogram på onsdagen och torsdagen där man får träffa alla dagens författare.  I Sundsvall får besökarna chans att komma nära och prata med författarna, och det är en festival med en väldigt avslappnad och familjär stämning som varmt kan rekommenderas. Dessutom tillkommer alltid några andra programpunkter som exempelvis någon Murder Mystery Dinner – eller i år en kombinerad fotoutställning & mordmysterium och ett deckarmelodikryss.

dsc2106_20171109_23

Tomas Melander, Susan Casserfelt, Belinda Bauer och Arne Dahl på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2017. Foto: Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall

Jag har nu jobbat som festivalens i Sundsvall under fyra år, och det är definitivt ett av årets absolut roligaste jobb för min del. Här får man tid att umgås och prata med så väl publik som författare, och det är många besökare som kommer tillbaka år från år. Så vi har fyra riktigt fina deckarfestivaler i Skandinavien, bara att boka in den eller de som passar dig bäst inför nästa år!

Tillägg 21/11: Igår annonserade Crimetime Gotland att man lägger ner fsstivalen i Visby och istället inleder ett samarbete med Bokmässan i Göteborg, under namnet Crimetime Göteborg.

KERSTIN BERGMAN, CrimeGarden

Annonser

En reaktion på ”Skandinaviska deckarfestivaler

  1. Ping: Gästblogg om skandinaviska deckarfestivaler – CrimeGarden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s